gru 15 2005

GOFRY z OLIVKĄ


Komentarze: 1

  Gofry    
Czas wykonania:
Trudność: bardzo łatwe
Ocena przepisu [1-10]: 5
Typ potrawy: Ciasta
Źródło: internet
Wyświetlany: 15544
Komentowany: 37
Drukowany: 622
 Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 4 jaja
- 2 łyżki ciepłego mleka
- 2 dag drożdży
- esencja, np. waniliowa lub rumowa
- skórka z cytryny lub wiśniak
- olej
- łyżeczka miodu
- cukier puder do posypania
- sól


 Wykonanie:
Do miski wsyp przez sito mąkę. Wbij do niej jaja, dodaj miękkie, ale zimne masło, sól, wyrośnięte w ciepłym mleku drożdże, esencję i pozostałe składniki. Wszystko to ubij trzepaczką-miotełką albo mikserem. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstaw je na 1 godzinę. Wcześniej warto zaopatrzyć się w pędzel z jedwabiu (nie nylonu, bo ten się spali od gorącej maszynki) albo w patyczek owinięty gazą przewiązaną nitką i postawić sobie pod ręką miseczkę z olejem. Gdy gofrownica będzie już gorąca, obie wewnętrzne części - spodnią i górną - posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około 3 łyżek) ciasta, zamknij, obróć, aby ciasto równo się rozlało i smaż 3-5 minut. Takie gofry można posypać cukrem i polać miodem.
http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=199

krystyna83 : :
16 grudnia 2005, 16:06
probowalam juz wielu przepisow i nigdy gofry nie wyszly takie jak z budki z goframi... Ten tez wyprobuje, mam nadzieje ze w koncu wyjda pyszne i chrupiace :)

Dodaj komentarz