Składniki: - 50 dag mąki - 15 dag masła - 4 jaja - 2 łyżki ciepłego mleka - 2 dag drożdży - esencja, np. waniliowa lub rumowa - skórka z cytryny lub wiśniak - olej - łyżeczka miodu - cukier puder do posypania - sól
Wykonanie: Do miski wsyp przez sito mąkę. Wbij do niej jaja, dodaj miękkie, ale zimne masło, sól, wyrośnięte w ciepłym mleku drożdże, esencję i pozostałe składniki. Wszystko to ubij trzepaczką-miotełką albo mikserem. Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstaw je na 1 godzinę. Wcześniej warto zaopatrzyć się w pędzel z jedwabiu (nie nylonu, bo ten się spali od gorącej maszynki) albo w patyczek owinięty gazą przewiązaną nitką i postawić sobie pod ręką miseczkę z olejem. Gdy gofrownica będzie już gorąca, obie wewnętrzne części - spodnią i górną - posmaruj olejem, natychmiast wylej porcję (około 3 łyżek) ciasta, zamknij, obróć, aby ciasto równo się rozlało i smaż 3-5 minut. Takie gofry można posypać cukrem i polać miodem. |
Dodaj komentarz